Totale Knieprothese: Vergroot de kans op succes
Woensdag 2 april 2025 om 13:15

Een totale knieprothese, ook wel bekend als een nieuwe knie, is een operatieve ingreep waarbij de chirurg het beschadigde kniegewricht vervangt door een kunstmatig implantaat. Deze operatie is vaak een laatste redmiddel bij patiënten met ernstige knieartrose die niet reageren op behandelingen zoals fysiotherapie of medicatie.

Wie komt in aanmerking voor een totale knieprothese?

Niet iedereen met kniepijn is direct een kandidaat voor een knieprothese. Over het algemeen wordt deze operatie alleen overwogen bij patiënten met ernstige knieartrose. 

Bij hen is het kraakbeen dusdanig beschadigd dat het leidt tot pijn en bewegingsbeperking. Deze mensen hebben ook (toenemende) moeite met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, zoals lopen of traplopen. Daarnaast hebben andere niet-chirurgische behandelingen zoals fysiotherapie en medicatie niet tot het gewenste resultaat geleid.

Interessant is dat patiënten met minimale artrose op röntgenfoto's maar toch aanzienlijke pijn ervaren, mogelijk minder baat hebben bij een knieprothese. Hier zijn waarschijnlijk andere oorzaken verantwoordelijk voor de knieklachten zijn. Een nieuwe knie lost deze problemen dan niet op.

Factoren die de uitkomst van een knieprothese beïnvloeden

Hoewel veel patiënten baat hebben bij een knieprothese, zijn er factoren die de kans op een succesvolle uitkomst beïnvloeden:

  • Slecht lichamelijke conditie: Een gewricht heeft beweging nodig om gezond te blijven. Een slecht uithoudingsvermogen of lage spierkracht zijn daarom ongunstig. Preoperatieve fysiotherapie, ook wel "prehabilitatie" genoemd, helpt door vóór de operatie de spieren rondom de knie te versterken en de conditie te verbeteren. Dit bespoedigd het herstel na de operatie.
  • Obesitas: Overgewicht verhoogt de belasting op het kniegewricht en kan leiden tot slechtere resultaten na de operatie. Obesitas heeft een verband met zowel het ontstaan van knieartrose als met minder gunstige uitkomsten na een knieprothese. Zelfs een kleine gewichtsafname maakt al een groot verschil in pijnverlichting en beweeglijkheid.
  • Roken: Roken verslechtert de bloedcirculatie en verhoogt ontstekingen, wat het herstel na de operatie bemoeilijkt. Voor rokers is het stoppen met roken vóór de operatie verstandig. Het verbetert de wondgenezing en vermindert het risico op complicaties.
  • Psychosociale factoren: Psychologische aspecten zoals angst, depressie en stress zitten het herstel in de weg. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben om teleurstellingen te voorkomen. Een knieprothese kan pijn verminderen en mobiliteit verbeteren, maar het voelt niet exact hetzelfde als een natuurlijke knie. Het herstelproces duurt maanden duren en vereist inzet en therapie.

Herstel na een Knieprothese

Na de operatie is het essentieel om kracht en beweeglijkheid terug te krijgen. De eerste weken na de ingreep zijn vaak het meest uitdagend. Patiënten moeten zich ervan bewust zijn dat volledig herstel tijd kost. De meeste mensen functioneren met een goed revalidatieprogramma binnen 6 tot 12 weken weer zelfstandig. Maar het duurt vaak tot een jaar voordat de knie volledig aanvoelt als ‘normaal’.

Conclusie

Een totale knieprothese is voor velen met ernstige knieartrose een effectieve oplossing voor hun klachten. Maar, niet iedereen is een geschikte kandidaat, en factoren zoals gewicht, mentale gezondheid en preoperatieve training spelen een grote rol in het succes van de operatie. Met een goede voorbereiding vergroot je de kans op succes aanzienlijk! 


Deel dit artikel:


Meer lezen?

Bekijk het fysiotherapie blog »

© copyright 2025 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF